Månedens forskningsnytt

Huden tar vi lett for gitt så lenge den fungerer som den skal - og vi skal prise oss lykkelige for at den stort sett klarer seg selv. Denne ca. 1 millimeter tynne strukturen som omgir oss er ufattelig kompleks. Det er mange forskere som for forøker å avdekke dens hemmeligheter.

Hvordan oppstår hudsykdommer, hvilke behandlinger er effektive for å reetablere hudens funksjon, og hva er nytt som kan ha betydning for deg som har problemer med huden?

Hver måned legger vi ut små referater fra forskning publisert i anerkjente tidskrifter som kan være av interesse.

Desember 2008

Norsk forsker i Spania ”oppdrar hudceller” til andre funksjoner
Til tross for at vi mangler helbredende legemidler for mange vanlige hudsykdommer, blir det utført mye banebrytende forskning på huden, særlig i land utenfor Norge. Ettersom huden er lett å ta prøver fra, er hudceller ettertraktet for forskning.

En norsk forsker fra Ålesund, Trond Aasen har på sitt laboratorium i Barcelona nylig utarbeidet en helt ny metode for dyrke frem hudceller, som kan ”oppdras” til å utføre ulike funksjoner. Noe av det nye er at man får til dette uten å bruke virus, noe som i dag kompliserer metodene. Aasens metode kan være basis for fremtidig behandling av diabetes, eller mer sjeldne blodsykdommer. Man kan også tenke seg at man med denne metoden kan reprogrammere celler som er syke ved hjelp av gener som korrigere sykdommen. Her er den meget alvorlige og sjelden hudsykdommen epidermolysis bullosa en kandidat.

Kilde: Nature Biotechnology, online: 17 October 2008

Utskriftsvennlig versjon

November 2008

Epiduo ® - nytt praktisk middel mot akne ( kviser) er på markedet nå
Ved behandling av akne brukes ofte kombinasjoner av ulike midler for å oppnå best resultat. Det kan bli mye å holde styr på, og det er nå kommet et kombinasjonspreparat som gjør livet enklere for noen som har akne. Det nye legemiddel heter Epiduo®, og er en gel som skal brukes en gang om dagen, helst om kvelden. Det inneholder stoffet både adapalene (som i Differin ®) som virker betennelseshemmende og mot ”mikroskvisedannelse” ( antikomedogenisk), og benzoylperoksid, som er antibakterielt ,og mange kjenner fra preparatet Basiron ® krem eller ”wash”.

Ved å bruke kombinasjonspreparatet slippe man å handle inn flere produkter, og å huske hvordan disse skal brukes. Effekten var bedre ved å bruke det nye kombinasjonspreparatet, enn ved å bruke de to midlene alene, men det er foreløpig ikke studier som viser at Epiduo® er bedre enn å bruke de 2 komponentene separat. Som ved all aknebehandling vil resultatene komme langsomt, og best resultat er etter 3mnd, eller lengre tids bruk, og det er noen som opplever lette bivirkninger i form av tørrhet, svie eller flassing.

Kilde: J American Academy of Dermatology: 2007:57:791

Utskriftsvennlig versjon

Oktober 2008

Dermatoporose – et økende problem
Osteoporose eller benskjørhet er et betydelig helseproblem, særlig blant eldre. Hudeksperten, professor JH Saurat i Geneve har nylig pekt på et tilsvarende problem i huden: Hos en stadig økende andel eldre i befolkningen får mange kroniske skader i huden med skjør, misfarget og uelastisk hud. Dette beskrives som dermato-porose, som er en ny betegnelse. Ved å sette ord på dette kan det bli mer oppmerksomhet rundt problemet, som ikke bare er kosmetisk, men som av og til medfører alvorlige underhudsblødninger som kan bli et betydelig medisinsk problem.

Kilde: Foredrag, EADV kongress ,Paris 25 September 2008.

Kviser (akne) og mat- er det en sammenheng?
Det foreligger mange myte om at fet mat gir kviser, som om det skulle være slik at fettet på pizza og potetchips skulle transporteres via tarmen og ut i huden, noe som ikke stemmer. Det vanligste oppfattningen blant ekspertene er at mat påvirker akneutvikling lite eller ikke, og at det ikke hjelper med spesielle dietter. Nylig en det publisert en rapport som viser sammenheng mellom inntak av skummet melk (hvorfor ikke helmelk?) og forverring av akne. Undersøkelsen har dessverre en del svakheter og konklusjon er derfor nok en gang – det synes ikke å være noen sikker sammenheng mellom matinntak og akne. Men, det skader ikke å spise generell sunn mat- og siste ordet er neppe sagt i denne saken.

Kilde: J Amercan Academy of Dermatology 2008: 58: 787 og 794

Utskriftsvennlig versjon

September 2008

Nytt preparat for psoriasis i hodebunn kommer til Norge tidlig 2009
Ca 70% av alle med hudsykdommen psoriasis har utslett i hodebunnen, g dette kan være vanskelig å behandle effektivt. Mange har effekt av kortison- eller D-vitaminholdige preparater. I en fersk forskningsrapport, der bl.a. overlege Joar Austad ved Rikshospitalet er medforfatter, beskrives resultater etter 8 ukers bruk i stor internasjonal studie. Prepratet beslår av en blanding av kortison- og D-vitaminanalogen calcipotriol, og har effekt ved psoriasis i hodebunn nokså likt det man oppnår med et rent kortison preprat. Middelt lanseres i Norge januar 2009, og forventes da å blir raskt tilgjengelig i apotekene.

Kilde: J American Academy of Dermatology 2008:59:455-63

Ny A-vitamin analog har effekt ved alvorlig kronisk håndeksem.
Kronisk håndeksem kan være en svært plagsom tilstand, og kan være vanskelig å behandle effektivt med de midler vi i dag har til rådighet. Nylig er vist i flere forskingsrapporter at alitretinioin, en A-vitamin liknende substans kan være til hjelp, som tablettbehandling, til denne gruppen pasienter. Ca 50% av de som ble behandlet hadde god eller veldig god effekt. Preparatet kan gi en del mildere bivirkninger, men som kan oppleves plagsomme bl.a hodepine. Alitretinoin er registrert for bruk i Storbritannia, men er fortiden ikke tilgjengelig her i Norge. Hvis det fremlegges flere positive rapport er det håp om at preparatet også kan bli tilgjengelig her.

Kilde: British Journal of Dermatology 2008 :158:808-17.

Utskriftsvennlig versjon

August 2008

Perioral dermatitt kan også behandles med Elidel ®
Perioral dermatitt er en ufarlig men plagsom hudlidelse vi oftest ser hos unge og litt mindre unge kvinner. Det oppstår et kviseliknende utslett enten rundt munnen ,eller av og til i huden rundt øynene. Årsaken til utslettet kan være bruk av kortisonkremer, kosmetikk, eller uforklarlige årsaker. Perioral dermatitt blir ofte behandlet effektivt med tetracyklin tabletter, eller en gel som heter Finacea®. Nå har en gruppe forskere i USA og Europa funnet ut at også den immunregulerende kremen Elidel® kan være effektiv ved tilstanden – særlig hvis den er utløst av kortisonbruk.

Kilde: Journal of the American Academy of Dermatology 2008.

Protopic® er neppe kreftfremkallende
Protopic ® (tacrolimus) og Elidel ® (pimecrolimus) er legemidler som hovedsakelig brukes til å behandle eksem, både hos barn og voksne. De virker ved å regulere immunceller som er involvert i betennelsen i huden ved disse plagsomme eksemene. De har en fordel fremfor kortisonprodukter ved at de ikke kan fortynne huden, selv ved lang tids bruk. Produktenes virkningsmekanisme på immunceller innebærer at man har hatt en teoretisk usikkerhet om de kan være svakt kreftfremkallende ved langstidsbruk, særlig brukt på solutsatt hud.

Nå har en engelsk forsker vurdert et stort antall rapporter om virkinger og bivirkninger etter snart 14 års bruk av Protopic ® over hele verden. Konklusjonen er at man ikke har påvist noen sannsynlig kreftfremkallende effekt , og at midlene kan brukes trygt. Dette er en god nyhet for de som har vært usikre på bruken. Særlig ved kroniske eksemtilstander er disse midlene ofte gode hjelpemidler for å kontrollere sykdommen.

Kilde: British Journal of Dermatology 2007:157

Utskriftsvennlig versjon